Test organizmu na nietolerancję pokarmową i alergię metodą Volla

„Opóźniona alergia pokarmowa
jest najczęściej niezdiagnozowaną
przyczyną naszych dolegliwości”.
Dr. Theron Randolph, lata 50. XX w.

Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja na spożywany pokarm i składniki w nim zawarte. Stanowi prawdziwe wyzwanie dla współczesnej medycyny ze względu na złożony mechanizm i stale rozwijające się metody diagnostyczne.

Nietolerancja pokarmowa to jeden z rodzajów tzw. nieprawidłowych reakcji na pokarmy. W przeciwieństwie do alergii, objawy nietolerancji pokarmowej nie pojawiają się natychmiast po spożyciu pokarmu, ale z opóźnieniem – od kilkunastu minut aż do kilkudziesięciu godzin po kontakcie z konkretnym składnikiem pożywienia.

Proponowany przez nasz gabinet test EAV na nietolerancję i alergię pokarmową odbywa się w trakcie 1,5 godzinnej wizyty. Jest bezbolesny, bezinwazyjny, nie posiada skutków ubocznych, może być stosowany wobec nawet małych dzieci. Mamy możliwość precyzyjnego określenia ponad 200 nietolerowanych substancji. Tak szczegółowy i szeroki test wykonywany ręcznie (a nie automatycznego biorezonansowego skanowania organizmu metodami statystycznymi, gdzie diagnoza nie jest dokładna, a jedynie oparta o rachunek prawdopodobieństwa). Test obejmuje alergie centralne (białko mleka krowiego, laktoza, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, pszenica, gluten, roztocze kurzu domowego, roztocze kurzu mącznego, candida albicans, metale: nikiel, kobalt), będące u wielu osób katalizatorem ich skłonności do wielu innych alergii, powodujące np. atopowe zapalenie skóry, skazę białkową, astmę, trzeci migdał, obrzmiałą na tle alergicznym przegrodę nosową oraz jelito drażliwe. Test obejmuje także nietolerancje na inne produkty spożywcze, spoza alergii centralnych.

Przykładowe alergeny z testu – pokarmowe:

  • mleko krowie, (laktoza, kazeina, tłuszcz mleczny)
  • pszenica,
  • gluten (białko pszenicy i niektórych innych zbóż),
  • jajko kurze,
  • owoce (truskawki),
  • warzywa,
  • przyprawy
  • orzechy,
  • ryby,
  • nabiał,
  • mięso,
  • owoce morza,
  • dodatki spożywcze: barwniki, emulgatory, konserwanty

Wziewne między innymi:

  • pleśnie,
  • kurz,
  • roztocza,
  • pierze kacze i gęsie,
  • pyłki roślin,
  • sierść i naskórek zwierząt,
  • jad owadów,

 

Objawy nietolerancji pokarmowej są nieswoiste i często nie są kojarzone ze spożywanym pokarmem. Tymczasem ukryta, opóźniona reakcja pokarmowa wywołuje przewlekły stan zapalny, odpowiedzialny za objawy takie jak: ból głowy, depresja czy podkrążone oczy.

Główne objawy nietolerancji pokarmowej to:

  • ból brzucha, wzdęcia, nadwaga
  • problemy skórne, zmarszczki, przedwczesne starzenie się skóry
  • obrzęk tkanek, skórka pomarańczowa – cellulit

Poza tym opóźniona reakcja pokarmowa może także powodować objawy takie jak:

Głowa

  • Bóle głowy, zawroty głowy, migreny, bóle zatok, zasłabnięcia

Oczy, uszy, nos i gardło

  • Cienie pod oczami, łzawienie, zaczerwienienie oczu, zaburzenia widzenia, dzwonienie i szum w uszach, zaburzenia słuchu, zapalenie ucha, katar, zatkany nos, powiększenie migdałków, zapalenie gardła, podatność na przeziębienia, przewlekły kaszel, zapalenie zatok

Serce i płuca

  • uczucie kołatania serca, zwolnienie pulsu, zbyt niskie lub zbyt wysokie ciśnienie, przyspieszenie tętna, ziewanie, chrypka, astma

Krew

  • leukocytopenia, niedokrwistość, hipoglikemia, hiperglikemia, cholesterolemia, triglicerydemia

Przewód pokarmowy

  • ból brzucha, niestrawność, zgaga, zaparcia, skurcze, mdłości, wzdęcia, owrzodzenia, biegunka, zaburzenia wchłaniania pokarmu, brzydka woń z ust

Skóra

  • wysypki, rumień, pokrzywka, egzema, łupież, wypadanie włosów, łuszczyca, trądzik, grzybica, świąd skóry, cellulit, nadmierne pocenie się, nadmierne rogowacenie, przebarwienia

Problemy psychiczne

  • lęk, depresja, niepokój, płaczliwość, nadpobudliwość, rozdrażnienie, ADHD, problemy z pamięcią i koncentracją, anoreksja, bulimia

Inne dolegliwości

  • zespół przewlekłego zmęczenia, bezsenność, chrapanie, senność po jedzeniu, nadwaga, niedowaga, bóle stawów, osłabienie, skurcze mięśni, bóle kręgosłupa, reumatyzm, osteoporoza, bolesne miesiączki, stany zapalne pochwy, syndrom przed-menstruacyjny, infekcje, nadmierne pocenie się, zaburzenia potencji, nieprzyjemny zapach potu

 

Istnieje wiele chorób, głównie ogólnoustrojowych i przewlekłych, które mogą mieć związek z nietolerancją pokarmową. Należą do nich:

  • choroby nowotworowe
  • choroby układu krążenia
  • choroby układu oddechowego
  • choroby metaboliczne (cukrzyca, nadwaga, otyłość)
  • choroby z autoagresji
  • choroby zwyrodnieniowe stawów
  • choroby tarczycy
  • zaburzenia hormonalne
  • niepłodność
  • zaburzenia potencji
  • choroby alergiczne
  • choroby skóry
  • choroby układu nerwowego

Powyższe choroby często zaczynają rozwijać się już w dzieciństwie. Często “zaleczane” są farmakologicznie, ale tlący się stan zapalny powoli, z każdym rokiem powoduje uszkodzenia narządów wewnętrznych.